top of page

De Omgeving

1. De wijn.

 

De Beaujolais, grofweg de heuvelrug ten westen van de snelweg tussen Macon en Lyon, leeft vrijwel geheel van de wijnbouw. Traditioneel is dit vrijwel uitsluitend rode wijn, steeds gemaakt van één druivensoort, de Gamay. De laatste tijd beginnen echter hier en daar ook boeren witte wijn te maken (van de Chardonnay druif) en soms Rosé. 

 

Ongeveer 90% van het gebied produceert Beaujolais of (de iets betere) Beaujolais Villages. Het noordelijkste deel van de Beaujolais, waar Le Relais des Tulipes ligt, produceert de "Cru’s”, wat duurdere kwaliteitswijnen. Er zijn 10 van deze cru’s, steeds gecentreerd om 1 dorp. Le Relais des Tulipes ligt op de scheiding van de cru’s Régnié en Morgon. Aan de overkant van de weg horen de wijngaarden bij Beaujolais Villages. De heuvel waar het op uitkijkt is de Mont Brouilly, een oude vulkaan, op de hogere hellingen waarvan de cru Brouilly wordt geproduceerd en op de lagere Côte de Brouilly. Verder naar het noorden zijn er nog de cru’s Chiroubles, Fleurie, Moulin à Vent, Julienas, Chenas en St. Amour. Kenners verzekeren dat ze het verschil proeven...

 

Een Beaujolais-Cru wordt al relatief jong gedronken, maar is duidelijk beter als-ie een paar jaar oud is. Beaujolais Villages wordt vrijwel alleen jong gedronken. Bij de buren, Domaine Striffling (via het hekje achterin de groentetuin) wordt méér dan uitstekende wijn gemaakt: naast Morgon, Régnié en wit verkopen ze ook z.g. Cubi’s met 5 of 10 l. Beaujolais Villages die je zelf thuis kunt tappen.

 

 

2. Restaurants, attracties etc. 

 

Er is een overdaad aan redelijk tot goede restaurants in de buurt, die vooral tussen de middag open zijn (dan eet de werkende fransman de hoofdmaaltijd). Een volledig Menu du Jour (meestal tussen de middag geserveerd) is rond de € 15,- en daar heb je dan vaak ook nog een glaasje wijn bij. Dit geldt overigens alleen op werkdagen: op zaterdag en zondag eet je het duurdere “à la carte”. Verder zijn er nog meerdere restaurants in Villié-Morgon en Beaujeu. 

 

Voor wat betreft restaurants, dag- en wandeltochten etc. vind je boekjes en kaarten in de gîte en in het appartement.

 

Aan de overkant van de Saône ligt het departement Ain, een landelijk zacht golvend gebied waar het uitstekend fietsen is. Het gebied kent enkele vogelgebieden en een handvol pittoreske stadjes, waarbij de zaterdag markt in de middeleeuwse hal van Chatillon-sur-Châlaronne speciaal wordt aanbevolen. Aan de overkant van de Saône ligt ook het interessante kasteel Flechère met vlakbij het karakteristieke restaurantje La Bicheronne.

bottom of page